Elektronica assemblage


Elektronica assemblage  

Tegenwoordig is een wereld zonder een smartphone ondenkbaar. Zo'n beetje iedereen heeft er een. Handig om mee te bellen, maar ook omdat het eigenlijk een volwaardige computer is die je in je broekzak kunt stoppen. Zo'n smartphone is ooit bedacht aan de hand van een idee. Dat idee is later uitgewerkt tot een concreet ontwerp. Dat ontwerp bevat tevens de informatie over welke onderdelen er zijn verwerkt in het toestel. Deze onderdelen moeten allemaal geproduceerd worden. Wanneer dit proces achter de rug is kan de smartphone in elkaar worden gezet. Dit heet elektronica assemblage en wordt uigevoerd door Petronics.


Uitbesteden van assemblage 

De grote fabrikanten van smartphones bedenken over het algemeen het ontwerp en de gehele constructie van de telefoon zelf. Alles staat tot in het kleinste detail uitgewerkt in daarvoor bedoelde plannen en tekeningen. Een fabrikant kan ervoor kiezen om het assemblage proces geheel zelfstandig uit te voeren. Het voordeel hiervan is dat ze de productie van A tot Z geheel in eigen beheer hebben. Hierdoor hebben ze de volledige controle over het proces. Echter het is niet echt logisch om het in eigen beheer te doen. Elke smartphone vereist zijn eigen manier van assembleren. Vaak produceren smartphone fabrikanten ook veel andere electronica, zoals bijvoorbeeld laptops, computers, monitoren. Het is een kostbare aangelegenheid om voor elk apart product een aparte assemblage lijn te ontwikkelen.   

Door derden

  Daarom besteden de grote fabrikanten de assemblage van hun producten meestal uit. Er zijn speciale assemblage bedrijven die elektronica assemblage als kerntaak hebben. Zeker in het geval van de grote merken gaat het dan om kolossale fabrieken met duizenden mensen die tegelijk aan het werk zijn om de betreffende toestellen te assembleren. Aan het einde van het assemblage proces wordt de geassembleerde apparatuur uitvoerig getest op functioneren en op eventuele mankementen.   

Gedeeltelijke assemblage 

Een andere manier van elektronica assemblage die vaak voorkomt is een gedeeltelijke assemblage. Dit betekent dat de fabrikant bijvoorbeeld het product zelf al voor de helft heeft geassembleerd. Het resterende gedeelte is dan voor het assemblage bedrijf dat hiervoor wordt ingeschakeld. Het product wordt zodoende een half fabrikaat genoemd. De reden voor een half fabrikaat kan zijn dat een assemblage bedrijf beter is gespecialiseerd in de assemblage van bepaalde onderdelen. Ook kan het zo zijn dat een derde assemblage bedrijf een compleet uitgeruste productielijn heeft klaarstaan. Ook bieden vele assemblage bedrijven de optie om tevens voor het transport van het uiteindelijke product te zorgen. Dit kan zowel worden verzonden naar een distributiecentrum als naar de fabrikant zelf.


Delen