Elektromotor repareren

elektromotor repareren

Een elektromotor repareren is goedkoper dan een nieuwe kopen.

De elektromotor is niet meer weg te denken in ons bestaan. We klikken het schakelaartje om en we starten hiermee een elektromotor om iets aan te drijven. Ze zitten werkelijk overal in verwerkt van afzuigkap, ventilator tot in je computer aan toe. De elektromotoren die in de industrie worden gebruikt zijn van een heel ander kaliber. Een elektromotor repareren scheelt je dan heel veel in de papieren.

Waar bestaat een elektromotor uit? Als men praat over het draaiende gedeelte dan heeft men over de rotor of het anker van de elektromotor of generator. De rotor draait in de stator waar het met koperdraad is omwikkeld. Dit alles zit in een behuizing voorzien van koelribben met een koelvin aan het eind van de as. De as zit voor en achterkant gelagerd en is aan de voorkant wat langer, daar zit dan ook de spiebaan om hem op zijn plaats te houden wanneer hij iets aandrijft.

Een elektromotor repareren betekent duurzaam bezig zijn

De rotor kan verschillend zijn opgebouwd, namelijk asynchroon of synchroon aangedreven. Wat grofweg neerkomt op gelijkstroom of wisselstroom. Met een gelijkstroom aangedreven elektromotor kan men makkelijk het toerental regelen, wat wordt meestal gebruikt in fabrieken met lopende banden die weegjuk hebben om een product af te wegen. Door wisselstroom aangedreven motoren zijn er in verschillende uitvoeringen, 230 volt of 400 volt aangedreven. Hier kunnen flinke jongens onder zitten die iets heel groots moeten aandrijven.

Bij deze elektromotoren gebruik men vaak een ster-driehoekschakeling om de aanloopstroom op de vangen waarna hij daarna doorschakel naar vol vermogen. Meestal zitten deze elektromotoren op een vertragingskast om de kracht over te brengen. Zit de motor direct op bijvoorbeeld een grote ventilator die dient als afzuiger, dan komt er een frequentieregelaar aan te pas om de toeren te regelen.

Elektromotor stuk? Laat dan je elektromotor repareren

Een elektromotor kan om verschillende reden stuk gaan:

- Overbelast en de motor verbrandt.

- Lagers standaard van een dubieus merk en dus gauw versleten.

- Niet goed in lijn gemonteerd, de lagers overbelast en daardoor snel stuk.

- Indien smeernippels aanwezig maar nooit een vetje hebben gezien, ook hier lagers stuk.

- Afdichting niet in orde bij een elektromotor in een vochtige ruimte, resultaat sluiting.

Laat je elektromotor repareren ? want al deze gebreken zijn te verhelpen ? en je elektromotor is weer als nieuw, en waarschijnlijk nog wel beter dan daarvoor. Het zal je waarschijnlijk een hoop tijd schelen. Daar een originele meestal niet op voorraad is en waarschijnlijk uit het buitenland moet komen, ben je beter af wanneer je hem laat repareren.


Delen